вторник, 8 марта 2016 г.

Шиворот навіворот

Upside-down in the kitchen. Імітуємо ФРАНЦУЗЬКИЙ ЯБЛУЧНИЙ ПИРІГ "Тарт Татен".

Для приготування пісочного тіста пропную спосіб-один, два, три.


Тлумачу - одна частина цукру, дві частини маргарину (за бажанням вершкового масла або спреда), три частини борошна. Сіль за смаком, зовсім небагато - на носику чайної ложки. Це рецепт універсальний. Для унікальності можна додати цедру, (як лимона, так і апельсина, можна свіжу, я додаю сушену і мелену в порошок), горіхи, корицю, ванільний цукор, какао.  Яйця не кладу в цей пиріг.
 Борошно обов'язково просіяти-мінус сміття і плюс легкість. Борошно змішати з цукром, сіллю, цедрою, корицею. Додаємо маргарин, обов'язково охолоджений. Можна дрібно нарізати, а краще на великій тертці. Вимішуємо руками до можливо однорідного стану. Робимо кулю, кладемо в миску, накриваємо і в холодильник хвилин на сорок. Тепер яблука. Обираємо не великі і червоні, для краси.
Миємо, ріжемо, перш за все, на четвертинки, прибираємо кісточки. Ріжемо на дольки не більш сантиметра. Беремо посуд, в якій будемо готувати пиріг. Кладемо шматочок вершкового масла, розтоплюємо. Додаємо приблизно дві столові ложки цукру. Розплавляємо цукор до карамелі. Додаємо яблука, приблизно в два шари. Постійно помішуючи карамелізіруем їх. Доводимо до стану напівпрозорості.
Не знаю як у кого а в мене це займе приблизно хвилин 30. До цього часу має бути готове тісто. Дістаю з холодильника, на дошку і трохи розминаю. Руками тісто злегка розігрівається. Цукор на дотик практично не відчувається. Починаю розкатувати. Разів зо два-три, що покращує однорідність. Товщина 7-8мм. Далі досить складна маніпуляція. Як вже казав-яйця в цей пиріг не кладу. Тому тісто дуже крихке.
Для перенесення на форму для випіканія використовую маленьку хитрість. Намотую тісто на каталку як рулон, переношу на форму і розмотую.
Тісто щільно укладаю на форму, зайве обрізаю. Краї притискаю-ні повітря ні рідина попід стінами проходити не повинна. Якщо тісто розривається, як наприклад вийшло у мене, не хвилюйтеся-сміливо ставте латки будь-якої форми.
Коли пиріг буде готовий ми його все-одно перевернемо і цей дефект стане непомітний. Залишилося наколоти виделкою отвори-пар повинен легко виходити і не розривати основу. Перед цими маніпуляціями включаємо духовку. Коли тиесто буде укладено на яблука температура в ній повинна вже бути 200 градусів. Ставимо форму всередину. Режим і розташування вибирайте так щоб начинка не пригорала. У мене плита
Гореньє-при нагріванні знизу і зверху ставлю посередині. Очікуємо 20 хвилин.
Знімаємо форму. Даємо трохи охолонути-хвилин п'ять. Далі наступна маленька хитрість. Пиріг треба перевернути. Надягаємо кухарський рукавичку, докладаємо долоню до пирога і робимо обертальні рухи за і проти годинникової стрілки (не сильно-на два три пальці). Відчуваємо як яблука рухаються разом з коржем.
Кладемо зверху блюдо і швидко перегортаемо. Ось і готовий наш Pâte brisée. Пиріг прекрасен як гарячий так і охолоджений. Чудова пропозиція для вашого полуденка або cafe drink або five o'clock.

Комментариев нет:

Отправить комментарий